Jong, Henk de

Jong Henk de - Portret
Henk de Jong

De foto’s die Henk tegenwoordig maakt, “LDPE-fotografie”, komen pas tot stand op de monitor. De opnames die hij heeft van in zwart plastic (LageDichtheidPolyEtheen) verpakt gras, onthullen hem pas dan de grote variatie aan mogelijke voorstellingen die hij eruit kan “beeld-houden”. Met open mind laat hij de inhoud op zich inwerken en wijzigt contrast en kleuren om een voorstelling te accentueren. Het is voor hem een schier onuitputtelijke bron van creatieve ideeën geworden.

Hij maakt ook “Poëgrafie”, poëzie die zich verbeeldt (web album op zijn website). Daartoe maakt hij een haiku en een foto tot een organisch geheel.

“Fotograag” Henk de Jong heeft zo’n tien jaar lang de fotoreportage verzorgd van de jaarlijkse Goereese Kunstdagen van de Kunststichting Goedereede. Een speciale plaats in die reportages hadden zijn portretten van de jaarlijks ongeveer vijfentwintig deelnemende kunstenaars bij een van hun geëxposeerde werken.

Zijn kat, een Ragdoll, is zijn nieuwste fotomodel en hij fotografeert ook natuur buiten, zoekend naar boeiende details.

Hij is in 1970 gaan fotograferen.Rond 2000 “ging hij digitaal”. Hij is lid van de gerenomeerde fotoclub “De Rarekiek” en van “Kunstkring prins Alexander” in Rotterdam-Ommoord.

Fotografie-opleiding: autodidact

Exposities:
2009, 2010, 211, 2012, fotogalerij in gemeentehuis Goedereede: reportages Goereese Kunstdagen
2014 internationale fotosalon in Parijs: “Dutch Late Winter”
2017, 2018 “Kunstwinkel PUUR” , Rotterdam-Ommoord: Poëgrafie, Stamkoppen en Boswichten, LDPE-fotografie
2018 Kunstgalerie Bleiswijk, Bleiswijk: LPDE-fotografie
2018 Galerie Cent van ’t Blad, Goedereede: “Reflecties, observaties nader beschouwd”