Hermans, Bert

Bert Hermans

Bert Hermans schildert (aanvankelijk naast zijn werk als jurist bij de Erasmus Universiteit) sinds de eind jaren tachtig en maakt vooral olieverfschilderijen. De basis van zijn belangstelling voor schilderen is gelegd op de middelbare school in Tilburg, waar hij teken- en schilderles kreeg van de bekende schilder en docent Jan Asselbergs. Later heeft Bert van 1984-1989 les gevolgd in acryl-, aquarel- en olieverfschilderen bij de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam en na zijn pensionering volgde hij cursussen in het atelier van Clara Miedema in Rotterdam. Zijn werk is o.a. beïnvloed door Pieter Saenredam , M.C. Esscher en Hopper en de architectuur van Frank Lloyd Wright.

Bert is met zijn schilderijen diverse keren genomineerd, en heeft veel prijzen gewonnen. In 2019 werd hij door de jury van de ‘ADAF Free Art Service’ uitgeroepen tot winnaar, won Bert bij „Enter into Art – LOUNGE 2′ de ‘Excellence-Jury-Preis’ en een Excellence Award in Bologna. In 2020 won Bert de 35e Artavita online contest; bij World of Art, de Artist of the Year 2020 Award en bij Light Space & Time Online Art Gallery de “Solo Art Series Solo Art Exhibitions”.Bert heeft zijn werk in acht Europese landen geëxposeerd, in de Verenigde Staten en China.

Zijn belangrijkste thema is industrieel en cultureel erfgoed. Inspiratiebron voor zijn schilderijen zijn verlaten en vaak vervallen gebouwen, die hij net voor de sloop of de verbouwing vastlegt door schetsen en foto’s. Kleurgebruik en lichtinval maken zijn schilderijen tot een bijzondere belevenis. Donkere troosteloosheid maakt plaats voor licht en warmte. Regelmatig voegt hij aan het erfgoed personages toe die het beeld een andere of extra betekenis geven. In sommige schilderijen is soms een ‘verborgen boodschap’ of een verwijzing naar de actualiteit te vinden.
Behalve olieverf voor de toplagen, gebruikt hij vaak acrylverf als grondlaag, acryl modelling pasta en perkamentpapier.