Klerk, Silvana

Klerk Silvana - portret
Silvana Klerk

Al vanaf jong kind tekent Silvana en is daarbij lang autodidactisch te werk gegaan. Pas veel later kreeg ze les van een aantal kunstenaars. Vervolgens volgde ze de opleiding Kunstzinnige therapie aan de Hogeschool Leiden en daarna Stadsacademie Rotterdam.

Silvana haalt veel inspiratie uit het Sjamanisme waarbij verbinding en eenheid met de natuur en het universum belangrijke thema’s zijn. Ook is ze o.a. geïnspireerd door kunstenaars als Susan Seddon Boulet, Rassouli, Séraphine de Senlis, Heringa/Van Kalsbeek en Erik Odijk. Kunstenaars waarbij in hun werk natuur, kleur, beweging en/of een magische sfeer een rol spelen.

Ook is ze altijd geïntrigeerd door de innerlijke (onbewuste) belevingswereld van de mens. De indrukken die ze hierbij opdoet, in het bijzonder tijdens haar verpleegkundig contact met mensen met een psychische aandoening, werken altijd door haar heen richting het doek.

Silvana gaat het liefst zonder vooropgezet plan aan de slag. Haar manier van werken is voornamelijk intuïtief. Beginnend vanuit stilte of vanuit een gevoel of gedachte. Niet direct met een doel voor ogen, maar het neerzetten van een innerlijke of uiterlijke beleving. En dit vervolgens zichtbaar laten worden in kleur en vorm. Menselijke, dierlijke en natuurlijke organische vormen en bewegingen komen daarbij vaak naar voren.

Silvana experimenteert graag met verschillende (gemengde) technieken- en media en dragers, waarbij ze vrijheid en speelsheid toelaat en vaak kleurrijk te werk gaat.