Barendrecht, Jan

Barendrecht Jan - Zelfportret KPA
Jan A. Barendrecht

“Fotograferen van beelden en gebeurtenissen is als het beschrijven, tekenen en schilderen daarvan met behulp van het licht. De zo vastgelegde beelden en gebeurtenissen zijn even gevarieerd als het leven zelf.
Landschappen en stadsbeelden zijn voortdurend aan verandering onderhevig door weer, klimaat en menselijk ingrijpen. Zoals blikseminslag een landschap kan veranderen, zo verandert een stadsgezicht door sloop en nieuwbouw, waardoor de lijnen van dat landschap of stadsgezicht, maar ook het gedrag van de mens daarin, voortdurend wijzigt.

Misschien dat ook daardoor dat menselijk gedrag steeds opnieuw weer zo inspireert om te worden vastgelegd in foto’s.
Nooit is iets hetzelfde, steeds is alles verrassend. Je hoeft het alleen maar te zien. En dat zien wordt bevorderd door nieuwsgierigheid zonder voorbehoud. Niet opdringerig maar toch aanwezig.

Noem het belangstelling voor wat er gebeurt, belangstelling voor de ander. Zonder eerlijke belangstelling ontstaat er geen boeiend beeld. En die belangstelling is de voeding voor de inspiratie, omdat het openstelt en daardoor elk moment laat aangrijpen om net dat ene beeld op het juiste moment vast te leggen.

Er is geen straks, geen morgen, geen later, want dan is alles anders. 
Zo ontstaan deze foto’s, beelden op papier van 50 x 70 cm.”